Borçlara borç ekleniyor!

Borçlara borç ekleniyor!

30 Nisan 2021 tarihinden öncesine dair kesinleşmiş vergi borcu bulunan mükellefler, borçları yeniden yapılandıracak olan yasayı sabırsızlıkla bekliyor.

Borçlara borç ekleniyor!

30 Nisan 2021 tarihinden öncesine dair kesinleşmiş vergi borcu bulunan mükellefler, borçları yeniden yapılandıracak olan yasayı sabırsızlıkla bekliyor.

Borçlara borç ekleniyor!
Editor: admin
31 Mayıs 2021 - 11:58

30 Nisan 2021 tarihinden öncesine dair kesinleşmiş vergi borcu bulunan mükellefler, borçları yeniden yapılandıracak olan yasayı sabırsızlıkla bekliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen ve komisyona havale eden düzenlemeyle milyonlarca vergi mükellefine borçlarını yeniden yapılandırma imkanı sunulacak. Sabırsızlıkla beklendiği gibi, aynı zamanda eleştirilere de hedef olan yapılandırma uygulaması, esnaf meslek odaları tarafından da benimsenmiyor. Esnaf odası temsilcileri, “Para olmadıktan sonra borçları yapılandırmanın bir anlamı yok ki! Sonuçta o borçların da bir ödeme vadesi olacak ve o gün geldiğinde esnaf yine sıkıntı çekecek” görüşünü paylaşıyor. Türkiye’de son 5 yıl içerisinde birbirinden farklı borç yapılandırma düzenlemesi yapıldığını hatırlatan esnaf odası temsilcileri, “Halen bile bu yapılandırmalar dolayısıyla taksitlendirilen borçlar ödeniyor” diye konuştular.

 

DAHA ÖNCE DE UYGULANMIŞTI

Geçtiğimiz yıl da bir takım düzenlemeler yapıldığını ve esnafın borçlarının taksitlendirildiğini kaydeden oda başkanları, “Geçen yıl da borçlar yapılandırılmış, taksitlere bağlanmıştı. Bu borçları bile ödemekte güçlük çeken esnafa şimdi deniliyor ki, borçlarınızı yeniden yapılandıralım! Önce bir esnafa sorsunlar bakalım; borç ödeyebilecek hali ve idareleri var mı diye!” şeklinde konuştular.

Geçmiş borçlar yapılandırılırken, esnafın sırtına bir de cari ay giderlerinin bindiğini ifade eden esnaf odası temsilcileri, “Esnaf geride bıraktığı ayı zaten borçlanarak geçiyor. Her yeni aya da, yeni borçlarla giriyor. Esnafın mevcut borçlarını bile ödeyecek hali yokken yeni yapılandırma ve taksitlerle sadece acı sonunu erteliyor. Çünkü sonuçta yapılandırılan borçların bir vadesi var ve bu vadeler öyle ya da böyle geliyor” şeklinde konuştular.

KREDİLER ÇEŞİTLİ KERELER ERTELENDİ

Pandemi sebebiyle geçtiğimiz yıl esnafa kullandırılan kredilerin büyük bir bölümünün çeşitli kereler ertelendiğini anımsatan esnaf odası temsilcileri, “Esnafımız belki rahat bir nefes alabileceğini düşünerek bu kredileri kullandı ama geri ödemede sıkıntılar yaşadı. Bu yüzden banka kredileri çeşitli kereler üstelik faiz farkıyla ertelendi. Esnaf bu borçları nasıl ödeyeceğine dair bile henüz bir fikir geliştirip imkan bulamamışken, yapılandırmalardan kaynaklanan borçları nasıl ödeyecek? Bunlar alt-üst olan ekonomik dengeleri yeniden dizayn edebilecek adımlar değil. Bunlar esnafın işini iyice zorlaştırıp, hareket kabiliyetini kısıtlamaktan başka hiçbir işe yaramıyor” diye konuştular.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Halis Topal Erzurum'da basınla bir araya geldi.
Halis Topal Erzurum'da basınla bir araya geldi.
“Sudan Ucuz” sözü hayal oldu.
“Sudan Ucuz” sözü hayal oldu.