Esnaf öğrenci bulamıyor

Esnaf öğrenci bulamıyor

Bir zamanlar üniversite öğrencileriyle dolup taşan iş merkezleri bu durumdan giderek uzaklaşıyor. Öğrencilerin AVM’lere doluştuğunu ve internet üzerinden alışveriş yaptığını aktaran esnaflar durumun giderek ağırlaştığını aktardılar.

Esnaf öğrenci bulamıyor

Bir zamanlar üniversite öğrencileriyle dolup taşan iş merkezleri bu durumdan giderek uzaklaşıyor. Öğrencilerin AVM’lere doluştuğunu ve internet üzerinden alışveriş yaptığını aktaran esnaflar durumun giderek ağırlaştığını aktardılar.

Esnaf öğrenci bulamıyor
Editor: admin
24 Aralık 2019 - 22:11

Büyük AVM’lerin ve internet satışlarının yoğunlaşmaya başladığı Erzurum’da yerel esnaf kan kaybetmeye devam ediyor. Müşteri bulmakta zorlandıklarını ve zamanla esnaflığın kendileri açısından bitebileceğini aktaran Çaykara İş Merkezi esnafları “artık üniversite öğrencileri kentin en işlek noktalarına bile gelmiyor. Çünkü AVM kültürü daha cazip geliyor ve alışverişlerini neredeyse tamamen internet üzerinden yapıyorlar.

Hal böyleyken bizler için gelecek pek aydınlık görünmüyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz ve eski esnaflıktan eser kalmadı. Yemeğini bile internet üzerinden sipariş eden öğrencilere karşı bizlerinde kendimizi değiştirmesi gerekiyor fakat bu durumda da her esnafın internet ortamına geçmesi gerekiyor. Şaşırmış vaziyetteyiz ve umarız ki geleceğimiz için olumsuz durumlar oluşmaz” şeklinde konuştular.

İnternet üzerinden yapılan alışverişler yerel esnafı yok etme noktasına getirdi. Erzurum’da bulunan binlerce üniversite öğrencisinin yurtlarından çıkmadan yaptıkları ve alışkanlık haline getirdikleri durum mevcut yerel esnafı kara kara düşündürüyor. Yerel ekonominin en ağır dişlisi konumundaki esnaflar son yıllarda internet alışverişinin kurbanı olmaya başladı. Erzurum’un kalbi konumunda olan küçük ve yerel işletmelerin olumsuzluklar karşısındaki serzenişi ise giderek büyüyor.

Erzurum’da 100 binleri aşan üniversite öğrencisi potansiyeline rağmen bir türlü istediği yükselişi elde edemeyen yerel esnaflar internet furyası karşısında de ne yapacaklarını şaşırdılar. Yurtlarından çıkmadan internet üzerinden alışveriş yapan öğrenci sayısının giderek arttığını ve “kenti tanımadan, gezmeden memleketlerine dönüyorlar” diyerek seslerini duyurmaya çalışan esnaflar durumun daha da kötüye gittiğini işaret ettiler.

Yerel dinamiklerin harekete geçmesi gerektiğini belirten esnaflar “üniversite potansiyelini bu kadar kötü kullanan başka bir şehir yok. Yüz binleri aşan öğrenci sayımızla basit bir fırsat oluşturamıyoruz. Son yıllarda teknolojinin gereksiz atağıyla birlikte internet üzerinden alışveriş yapma alışkanlığı oluştu. Bu da yerel esnafla müşteri arasında büyük bir duvar oluşturdu. Nasıl ayakta kalacağımız konusunda yetkililer hiçbir adım atmıyorlar. Yurtta kalan öğrencilerimiz şehri gezmeden tanımadan bilmeden memleketlerine dönüyorlar. Şehre inme, şehri tanıma ihtiyacı bile duymuyorlar. Bu durumun önüne geçilmezse şehrimiz iletişimsizlikten ve olumsuz alışkanlıklardan büyük zarar görecektir” diye belirttiler.

“İğneyi kendimize de batırmalıyız”

Erzurum esnafının öğrenciyle daha iyi iletişime geçmesi ve mevcut olumsuz tablonun kendisi ile alakalı durumunu gözden geçirmesi gerektiğini dile getiren esnaflar “ elbette esnafımız da durumdan kendine pay çıkarmalı. Özellikle üniversite öğrencilerinin kentte daha rahat olması ve kendini güvende hissetmesi konusunda üstüne düşeni yapmalıdır. Yurtlarında kendilerini odalarına kapatan öğrencilerin internet ortamından değil de gelip esnafından alışveriş yapması için çalışmalar yürütmeliyiz. Bu konuya eğilmez ve çözüm üretemezsek yerel esnaf kısa sürede yok olmanın eşiğine gelecektir. Hep birlikte el ele vererek kentimizin ekonomisini tehlikelerden uzak tutmamız gerekiyor” diye konuştular. 
(Erzurum Yenigün Gazetesi)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Rektör Çomaklı, YÖKAK Başkanı Kocabıçak ile İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Atay’ı ziyaret etti..
Rektör Çomaklı, YÖKAK Başkanı Kocabıçak ile İnsan...
MNG'de indirim günleri başladı!
MNG'de indirim günleri başladı!