Otomotive ÖTV şoku!

Otomotive ÖTV şoku!

Son bir yıldır sıkıntılı günler geçiren otomotiv sektörü, Eylül ayı itibariyle yeniden canlanma planları yaparken, ÖTV’ye yapılan artış tüm hesapları alt-üst etti.

Otomotive ÖTV şoku!

Son bir yıldır sıkıntılı günler geçiren otomotiv sektörü, Eylül ayı itibariyle yeniden canlanma planları yaparken, ÖTV’ye yapılan artış tüm hesapları alt-üst etti.

Otomotive ÖTV şoku!
Editor: admin
31 Ağustos 2020 - 11:31

Son bir yıldır sıkıntılı günler geçiren otomotiv sektörü, Eylül ayı itibariyle yeniden canlanma planları yaparken, ÖTV’ye yapılan artış tüm hesapları alt-üst etti. Sektör temsilcileri, ÖTV artışlarının sektörün beklentilerini boşa çıkarttığını dile getirirken, sıfır kilometre araç satın almak isteyenler ise, büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Geçtiğimiz yılın başından bu yana zor günler geçiren otomotiv sektörünün, banka kredilerinin faiz oranlarına yapılan indirimle biraz olsun canlandığını anlatan plaza yetkilileri, gece yarısında yapılan ÖTV artışının piyasaya şok etkisi yaptığını kaydetti. Sektör temsilcileri, vergi oranının matraha ve araçların silindir gücüne göre değiştiğini ifade ederek, “Açıkçası sektörde böyle bir artış beklenmiyordu. Tam tersine matrahlarda güncelleme ve iyileştirme bekleniyordu. Biz de tüm planlarımızı buna göre yapmış ve Eylül ayında sektörün yeniden canlanacağını ümit etmiştik” diye konuştu.

SEKTÖR TAM TOPARLANIYORKEN…

Otomotiv sektöründe esen sert rüzgarların uzun zamandır dinmediğini anlatan sektör temsilcileri, “Bir dönem Amerikalı rahip olayından dolayı sıkıntı çektik. Döviz kurları yüzünden sıkıntı çektik. Araya pandemi girdi, üretim durdu, bu yüzden sıkıntı çektik. Piyasalar daha yeni yeni canlanmaya ve sektör tam da toparlanmaya başlamışken, ÖTV artışlarıyla adeta soğuk duş etkisi yaşadık. Otomotivde dünyanın en çok vergi alınan ülkesi olan Türkiye’de, yapılan bu yeni artışlar sektörde anında etkisini gösterecek ve piyasalarda esmeye başlayan tatlı rüzgarlar, yerini yeniden fırtınalara bırakacaktır” şeklinde konuştu.

İKİNCİ EL PİYASASI UÇUŞA GEÇECEK

Öte yandan sıfır kilometre araç fiyatlarının ÖTV oranları yüzünden artışa geçmesiyle birlikte ikinci el araç piyasası bir kez daha tavan yaptı. İkinci el piyasasının son aylarda yaşadığı yükseliş, ÖTV oranlarındaki artışla birlikte daha uzunca bir süre devam edeceğe benziyor. Yeni otomobil almayı düşünenler, ÖTV yüzünden bir kez daha düşünmek zorunda kalırken, sıfır kilometre araç satın alamayanların bu yüzden ikinci ele yönelecekleri kaydediliyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
MiLLET VEKiLiNi TANIMIYOR!
MiLLET VEKiLiNi TANIMIYOR!
Palandöken Dağı’nın zirvesi ile birlikte artık etekleri de Mayıs ayında beyaza büründü..
Palandöken Dağı’nın zirvesi ile birlikte artık etekleri de...