Erzurum’da Aziziye bilmecesi

Erzurum’da Aziziye bilmecesi

Aziziye Zaferi’nin 143’üncü yıldönümü için geri sayım başladı, ancak kutlama etkinliği yapılıp yapılmayacağı henüz açıklanmadı.

Erzurum’da Aziziye bilmecesi

Aziziye Zaferi’nin 143’üncü yıldönümü için geri sayım başladı, ancak kutlama etkinliği yapılıp yapılmayacağı henüz açıklanmadı.

Erzurum’da Aziziye bilmecesi
Editor: admin
06 Kasım 2020 - 14:39

Aziziye Zaferi’nin 143’üncü yıldönümü için geri sayım başladı, ancak kutlama etkinliği yapılıp yapılmayacağı henüz açıklanmadı. 2013 yılından bu yana Tabyalara Yürüyüş adı altında gerçekleştirilen bir dizi etkinlikle kutlanan zaferin yıldönümünün pandemi sebebiyle kutlanıp kutlanmayacağı bilinmezken, Erzurum Valisi Okay Memiş, sınırlı sayıda bir katılımla tabyalara yürülyüş gerçekleştirilebileceğini ifade etmişti. 8 Kasım’ı 9 Kasım’a bağlayan gecede kazanılan Aziziye Zaferi, tarihe Erzurum halkının yazdığı bir kahramanlık destanı olarak geçmiş ve zaferin coşkusu tüm Anadolu’da yankılanmıştı. 2013 yılına kadar Aziziye Zaferi’nin akıllara bile getirilmediği Erzurum’da, dönemin Valisi Ahmet Altıparmak tarafından geleneksel Tabya Yürüyüşü etkinliğine start verilmişti. Son 6 yıldır aksatılmadan sürdürülen gelenek, bu kez salgın sebebiyle gündeme geldi.

VALİ MEMİŞ “YAPARIZ” DEMİŞTİ, AMA!

Erzurum Valisi Okay Memiş, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, Aziziye Zaferi’nin yıldönümü dolayısıyla Tabyalara Yürüyüş programının olup olmayacağı sorusuna, pandemi kurallarına uygun bir biçimde kutlama yapılabileceği şeklinde cevap vermişti. Ancak zaferin yıldönümüne iki gün kalmasına rağmen Erzurum Valiliği ve Tabyalara Yürüyüş Platformu’ndan herhangi bir açıklama yapılmamış olması, etkinliklerin bu yıl iptal edilebileceği yorumlarının yapılmasına neden oldu. Şu ana kadar Erzurum Valisi Okay Memiş tarafından herhangi bir açıklama yapılmadığı gibi, Valilik tarafından bilgilendirilmede de bulunulmadı.

ERZURUM HALKI TABYALARA KOŞMUŞTU

1877 yılında 8 Kasım'ı 9 Kasım'a bağlayan gece, Osmanlı vatandaşı olan Ermeni çeteleri Erzurum'un Aziziye Tabyası'na girmeyi başarmışlardı. Tabyayı koruyan Türk askerlerini uykuda yakalayıp kılıçtan geçirdiler. Bu sırada arkadan gelen Rus askerleri ise, hiçbir zorlukla karşılaşmadan tabyayı ele geçirdiler. Baskından yaralı olarak kurtulan bir er haberi Erzurumlulara ulaştırdı. Sabah ezanından hemen sonra “Moskof askeri Aziziye Tabyası’nı ele geçirdi” şeklinde minarelerden Erzurum halkına haber verildi. Bu haberin ardından Erzurum halkından silahı olan silahını, olmayanlar ise balta, tırpan, kazma, kürek, sopa ve taşları ellerine alarak Tabya'ya doğru koşmaya başladılar. Ve sabaha karşı zafer Türk ordusu ve kahraman Erzurumlu Dadaşların oldu 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kent Lokantasına yoğun ilgi…
Kent Lokantasına yoğun ilgi…
Rektör Çomaklı, YÖKAK Başkanı Kocabıçak ile İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Atay’ı ziyaret etti..
Rektör Çomaklı, YÖKAK Başkanı Kocabıçak ile İnsan...