İkinci elde yaprak kıpırdamıyor

İkinci elde yaprak kıpırdamıyor

Geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren fiyatların neredeyse tavan yaptığı otomotiv sektöründe ikinci el piyasası ise derin bir uykuya daldı.

İkinci elde yaprak kıpırdamıyor

Geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren fiyatların neredeyse tavan yaptığı otomotiv sektöründe ikinci el piyasası ise derin bir uykuya daldı.

İkinci elde yaprak kıpırdamıyor
Editor: admin
28 Ocak 2021 - 15:31

Geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren fiyatların neredeyse tavan yaptığı otomotiv sektöründe ikinci el piyasası ise derin bir uykuya daldı. Her yıl sonu yaşanan alım-satım durgunluğu, bu yıl pandeminin de etkisiyle uzun sürerken, fiyatlarda düşüşler de başladı. İkinci el piyasası, durgun geçen sezon sebebiyle fiyatlarda frene basarken, hemen hemen her araçta yüzde 10-20 oranında fiyat indirimi göze çarpmaya başladı. Araç fiyatlarının ederinin çok üzerinde seyretmesi sebebiyle tansiyonun sürekli yükseldiği ikinci el piyasasında, işlerin Mart ayıyla birlikte yeniden canlanması bekleniyor. Erzurum’daki galericileri de yakından etkileyen bu durum, en çok da kayıt dışı alım-satım yapan araç piyasasını hayal kırıklığına uğrattı. Fiyatların sürekli yükseliş kaydetmesinde galeriler dışında yapılan araç satışlarının büyük rol oynadığı ifade edilirken, özellikle internet ortamlarının adeta açık hava galerisine dönüştüğü dile getirildi.

DURGUNLUK BU YIL DAHA FAZLA HİSSEDİLDİ

Erzurum’da galericilik yapan Necati Öztürk isimli esnaf, “Bu yıl parayı galericiler değil, kayıt dışı araç alım-satımı yapanlar kazandı” diyerek, ikinci el piyasasındaki yükselişin sebebinin dea bu olduğunu söyledi. Her yılın Aralık ve Ocak aylarının ikinci el piyasası için durgunluk anlamına geldiğini, ancak durgunluğun bu yıl çok daha fazla hissedildiğini anlatan Öztürk, “Sektörde gelenektir; sene sonuna doğru sıfır kilometre araçlarda çeşitli kampanya ve indirimler olur. İkinci el piyasası ise, kış mevsimi dolayısıyla durgunlaşır. Ancak bu yıl durgunluğu çok net bir biçimde hissetmeye başladık. Öyle ki, durgunluk yüzünden fiyatlarda düşüş bile yaşanmaya başladı” diye konuştu.

İKİNCİ ELDE FİYATLAR DÜŞMEYE BAŞLADI

Pandemi sebebiyle tansiyonun yükseldiği ikinci el piyasasında en büyük hayal kırıklığını kayıt dışı alım-satım yapanların yaşadığını kaydeden Necati Öztürk, “Bu iş öyle bir hal aldı ki, devlet memurları bile sosyal medya ilanlarıyla araba satmaya başladı. Fiyatların sürekli yükseliş halinde olması sebebiyle yapılan her satıştan sıra dışı gelirler elde eden galeri dışı satıcılar, satıp kazandı, sonra başka araçlar alarak alım satıma başladı. Ama ne yazık ki, durgunluğa teslim olan piyasalar yüzünden onların ticareti de durdu. Çünkü şu anda ikinci el piyasasında yaprak kıpırdamıyor. Üstelik araç fiyatları da sürekli düşüş kaydediyor” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Palandöken Dağı’nın zirvesi ile birlikte artık etekleri de Mayıs ayında beyaza büründü..
Palandöken Dağı’nın zirvesi ile birlikte artık etekleri de...
Büyük Doğu Anadolu Garaj günleri Başladı
Büyük Doğu Anadolu Garaj günleri Başladı