Pandemi kiracılara yaradı

Pandemi kiracılara yaradı

Üniversitelerde bazı fakülteler dışında yüz yüze eğitime verilen aranın piyasalara etkisi de olumsuz oldu.

Pandemi kiracılara yaradı

Üniversitelerde bazı fakülteler dışında yüz yüze eğitime verilen aranın piyasalara etkisi de olumsuz oldu.

Pandemi kiracılara yaradı
Editor: admin
11 Kasım 2020 - 09:37

Üniversitelerde bazı fakülteler dışında yüz yüze eğitime verilen aranın piyasalara etkisi de olumsuz oldu. Üniversite öğrencilerinin büyük katkılar sağladığı Erzurum ekonomisi, son 8 aydır adeta sefilleri oynarken, süreçte yüzü gülen ise kiracılar oldu. Üniversite öğrencilerinin yoğun talepleri dolayısıyla kiraları fırlayan konutlarda rakamlar yavaş yavaş düşerken, öğrencilere ev kiralayacaklarını düşünen konut sahipleri ise açıkta kaldı.  Evlerine öğrenci kiracı bulamayan konut sahipleri, kiraları yavay yavaş düşürürken, mevcut kiracılar ise baştacı haline geldi. Konut sahipleri, mevcut kiracıları elden kaçırmamak için kira artışına gitmezken, öğrenci olmadığı için daireleri boş kalan ev sahipleri ise, harıl harıl kiracı aramaya başladı. Kiralık evlerde oturan vatandaşlar, pandeminin ilk kez yüzleri güldürdüğünü belirterek, “Konut fiyatları artışa geçmişken, doğal olarak  kiralar da artış gösterecekti. Ama pandemi sebebiyle ev sahiplerinin hesapları da alt-üst oldu. Bu yılın başına kadar kiracı beğenmeyen ev sahipleri, şimdilerde evleri için kiracı bulamaz hale geldi” diye konuştular.

KİRACILAR: EV SAHİPLERİ İNSAFA GELDİ

Erzurum’da son birkaç yıldır hem konut fiyatlarının ve hem de kiraların sürekli yükseldiğini dile getiren kiracı vatandaşlar, özellikle kentsel dönüşüm çalışmaları sebebiyle konuta olan talebin arttığını, bu yüzden fiyatların astronomik oranlarda arttığını ifade ettiler. Pandemi sebebiyle üniversitelerde eğitime ara verildiğini ve binlerce öğrencinin memleketine döndüğünü hatırlatan vatandaşlar, “Geçtiğimiz Mart ayından bu yana Erzurum’da öğrenci yok ve ortada bir de belirsizlik var. Bu yüzden öğrenciler boş yere kira ödemek yerine evlerini boşaltmak durumunda kaldı. Evler boş kalınca da, ister istemez kiralar düşmeye başladı. Geçtiğimiz yıl bin liraya kiralanan ev şu anda 750 liraya kadar düşmüş durumda. Çünkü kiralık daire çok ama kiralayacak kimse yok” dediler.

Süreçten kendilerinin de olumlu yönde etkilendiğini anlatan kiracı vatandaşlar, “Pandemi sebebiyle kiracılarını kaybetmek istemeyen ev sahipleri, mecburen bu yıl kira artışına gidemedi. Çünkü biliyorlar ki, kirayı artıracak olsalar, ellerindeki sabit gelirden de olacaklar. Pandemi işte bir tek buna yaradı, ev sahiplerini insafa getirdi” şeklinde konuştular.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Atasever Psikolojik Danışmanlık Merkezi açıldı.
Atasever Psikolojik Danışmanlık Merkezi açıldı.
Kent Lokantasına yoğun ilgi…
Kent Lokantasına yoğun ilgi…