Bereketin adresi; Mahallebaşı pazarı

Bereketin adresi; Mahallebaşı pazarı

Mahallebaşı’nda pazar günü kurulan Bitpazarı, canlılığını halen daha koruyan bir ticaret geleneği olmaya devam ediyor.

Bereketin adresi; Mahallebaşı pazarı

Mahallebaşı’nda pazar günü kurulan Bitpazarı, canlılığını halen daha koruyan bir ticaret geleneği olmaya devam ediyor.

Bereketin adresi; Mahallebaşı pazarı
Editor: admin
24 Aralık 2019 - 22:19

Erzurum’da ticaret yaşamının yıllardır değişmeyen geleneklerinin başında semt pazarları gelirken, Mahallebaşı’nda Pazar günü kurulan Bitpazarı ise, canlılığını halen daha korumaya devam ediyor. Pazar günleri Mahallebaşı semtine adeta panayır havası kazandıran semt pazarına, sadece şehir merkezinden değil, ilçelerden bile çok büyük bir ilgi gösteriliyor. Pazar günleri sabah erkenden Mahallebaşı pazarının yolunu tutan vatandaşlar, gıdadan zücaciyeye, giyimden ev eşyasına, aksesuardan tespih ve hatta takıya varıncaya kadar aradıkları herşeyi bulabiliyor. Mahallebaşı semtiyle özdeş haline gelen semt pazarının bilindik en büyük özelliği ise, birkaç saat sürdüğü,Mahallebaşı pazarında, diğer semt pazarlarında olduğu gibi, akşam saatlerine kadar alışveriş yapılamıyor.

ERKEN KALKMAK BAŞLICA ŞART!

Her Pazar saat 09.00-11.00 gibi sona eren Mahallebaşı pazarından istifade edebilmek için erken kalkmak ve herkesten erken davranmak gerekiyor. Çünkü pazara şehrin dört bir yanından akın olunca, satışa sunulan ürünler de, anında tükeniyor. İkinci el ev eşyası ve giyim ürünlerinin de bulunduğu pazarda, dileyen herkes bütçesine göre ürün bulabiliyor. 
Vatandaşlar, Erzurum’da Mahallebaşı pazarının yılların bile değiştiremediği bir gelenek olduğunu vurgulayarak, “Erzurum’da Mahallebaşı pazarının yeri her zaman ayrı olmuştur. Çünkü buradaki ticaret, gönül rızalığı esası üzerinedir. Burada birşeyler satmak için illa pazarcı olmak gerekmez. Burada herkes dilediği şeyi, dilediği gibi satabilir” dediler.

 

MAHALLEBAŞI PAZARI MÜSTESNADIR

Erzurum’da haftanın her bir gününün ayrı bir semt pazarına tahsis edildiğini, ancak Mahallebaşı pazarının tüm bu pazarlardan müstesna olduğuna dikkati çeken vatandaşlar, “Burada kim ne arıyorsa bulabilir; ev eşyası da bulabilir, mevsimlik kıyafetler de bulabilir, ayakkabı da bulabilir. Bu pazarda tezgah sahibi olmaya gerek yok, kaldırımın her bir kenarı dileyen herkes için tezgaha dönüşebilir. İsteyen istediğini buraya getirip, satabilir. Bu yüzden Mahallebaşı pazarı Erzurum’da çok özel bir yere sahiptir ve kıymetli bir gelenektir. Bu pazara yetişen kavuşur, kavuşan alışveriş yapar” diye konuştular. 

(Erzurum Yenigün Gazetesi)


YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kent Lokantasına yoğun ilgi…
Kent Lokantasına yoğun ilgi…
Rektör Çomaklı, YÖKAK Başkanı Kocabıçak ile İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Atay’ı ziyaret etti..
Rektör Çomaklı, YÖKAK Başkanı Kocabıçak ile İnsan...